V TRENČÍNE AJ O BUDÚCEJ PODOBE PRÍSTUPU LEADER A CLLD

09.05.2013 13:55

 

>>> Prezentácie z konferencie - na konci tejto podstránky.<<<

Na medzinárodnej konferencii, ktorá sa konala v dňoch 06. - 07. mája v Trenčíne, sa hovorilo najmä o skúsenostiach zo súčasného programovacieho obdobia a o návrhoch a možnostiach prístupu LEADER a CLLD v nasledujúcom období 2014 - 2020.

Po otvorení konferencie predsedom MAS Vršatec Jurajom Ondračkom a úvodnom slove Vladimíra Buzalku, riaditeľa Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja, nasledovalo predstavenie doterajších aktivít a výsledkov NSS MAS v podaní predsedkyne NSS MAS, Andrei Hradiskej. Na jej prezentáciu nadviazala Petra Šupáková, manažérka MAS Vršatec, ktorá bližšie predstavila princípy a možnosti podpory v rámci komunitne vedeného miestneho rozvoja (CLLD), ako aj základné požiadavky NSS MAS pre jeho uplatnenie. Thomas Müller, manažér MAS Sauwald z Rakúska, infomoval účastníkov konferencie o výsledkoch programu LEADER 2007 - 2013 v Rakúsku, kde bolo na LEADER vyčlenených 5,9 % zdrojov programu rozvoja vidieka a podporených bolo 86 MAS, ktoré pokrývajú 87 % rozlohy krajiny a 52 % obyvateľov. V druhej časti prezentácie predstavil základné črty CLLD a LEADERa v Rakúsku vrátane väčších kompetencií MAS pri rozvoji regiónov.

 

Prednášajúci v 1. bloku prvého dňa konferencie (vľavo) a prezentácia aktivít NSS MAS predsedkyňou Andreou Hradiskou (vpravo)

Druhý blok prvého dňa pokračoval prezentáciou regionálneho koordinátora NSRV Andreja Mila, ktorý sa zameral na príklady projektov realizovaných cez os 4 LEADER.

Zhodnotenie Národného strategického referenčného rámca 2007 - 2013 a prípravu partnerskej dohody na roky 2014 - 2020 predstavil Ivan Dvorský z Úradu vlády SR (Kancelária podpredsedu vlády pre investície), pričom predstavený návrh podmienok pre budúce programovacie obdobie vyvolal medzi účastníkmi konferencie bohatú diskusiu.

Zástupca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Martin Majerech poukázal vo svojej prezentácii na pozitíva a negatíva nastavenia LEADERa na Slovensku v súčasnom programovacom období a predstavil niekoľko návrhov, ako realizáciu prístupu LEADER v období 2014 - 2020 zlepšiť. 

 

Martin Majerech (MPRV SR) v diskusii (vľavo) a prezentácia Thomasa Müllera o skúsenostiach s LEADERom 2007 - 2013 a o CLLD a integrovaných územných investíciách v Rakúsku v období 2014 - 2020 (vpravo)

Tretím blokom bol ukončený prvý deň konferencie. V ňom Marcela Hajtmánková z IUVENTY - Slovenského inštitútu mládeže predstavila mládež ako cieľovú skupinu v rozvoji vidieka a možnosti jej podpory. Ďalšej významnej cieľovej skupine na vidieku sa venovala vo svojej prezentácii Zuzana Homolová zo združenia EKOTRED Slovakia, ktorá účastníkov konferencie oboznámila so základnými legislatívnymi predpismi vzťahujúcimi sa na predaj z dvora, množstvá predaných niektorých produktov a na predajne potravín. Okrem toho zdôraznila aj význam predaja z dvora v rozvoji vidieka.

Účastníci konferencie v Trenčíne

Druhý deň konferencie, ako aj dlhú diskusiu účastníkov, otvorila prezentácia Eleny Ch. Kušnírovej z MPRV SR o návrhu Integrovaného regionálneho operačného programu, ako aj prezentácia Barbory Marekovej z MPRV SR o Integrovanom prístupe v uvedenom operačnom programe. V druhej prezentácii odzneli základné informácie o Integrovaných územných stratégiách, ktoré budú spracúvané na úrovni 8 krajov. Tie by mali byť následne schvaľované riadiacim orgánom spolu s akčným plánom, ktorý bude obsahovať konkrétne integrované projekty, ku ktorým dospejú aktéri regionálneho rozvoja pri tvorbe uvedených územných stratégií.

 

Diskusia účastníkov konferencie (vľavo) a prezentácia Eleny Chrenkovej Kušnírovej (MPRV SR) o Integrovanom regionálnom operačnom programe (vpravo)

Ďalší blok konferencie bol venovaný predovšetkým príkladom zo zahraničia. Petri Rinne, prezident ELARD, predstavil vo svojej prezentácii fínsky model LEADERa a výsledky za obdobie 2007 - 2013, medzi ktoré patrí napríklad aj 55 podporených MAS, 45 % zdrojov do súkromného sektoru, 400 nových pracovných miest a 560 nových podnikateľov. Zároveň sa zmienil o úplne opačnom prístupe pri tvorbe programu rozvoja vidieka vo Fínsku, kde prvým impulzom pre jeho spracovanie sú návrhy miestnych stratégií, ktoré boli odovzdané už v októbri 2012. Thomas Müller, manažér MAS Sauwald z Rakúska, zas hovoril o úspešnom príklade rozvoja územia MAS, v ktorom sa podarilo vďaka inovatívnym projektom predovšetkým do súkromného sektora zvýšiť návštevnosť o 200 000 návštevníkov ročne a zároveň naplniť smerovanie stratégie od poľnohospodárstva k cestovnému ruchu.

Viceprezident ELARD Radim Sršeň sa vo svojej prezentácii zameral najmä na územný prístup pri podpore prostredníctvom LEADERa a CLLD, a to najmä z dôvodu prehlbujúcich sa regionálnych rozdielov. Blok príkladov dobrej praxe uzavrel Tomáš Šulák, predseda MAS - Partnerství Moštěnka, ktorá sa v hodnotení MAS v ČR umiestnila na prvom mieste. Okrem skúseností zo súčasného obdobia a projektov spolupráce, predstavil v krátkosti aj metodiku monitoringu a hodnotenia projektov na úrovni MAS, ako aj harmonogram prípravy stratégie rozvoja MAS na ďalšie programovacie obdobie.

 

Prezentácia zúčastnených MAS a VSP

Záver konferencie patril hodnoteniu a monitoringu MAS. O skúsenostiach z hodnotenia MAS v ČR podrobne hovoril predseda Národnej siete MAS ČR František Winter. Na tému potreby hodnotenia MAS na Slovensku nadviazal aj Martin Majerech z MPRV SR, pričom zdôraznil, že systém hodnotenia by mal byť zadefinovaný na začiatku hodnoteného obdobia. Aj to je dôvod, prečo sa o hodnotení MAS uvažuje až v nasledujúcom programovacom období. Akademickým pohľadom do hodnotenia MAS na Slovensku prispela svojou prezentáciou Mária Fáziková zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Možnosti využitia integrovaných nástrojov CLLD a ITI (Integrované územné investície) na úrovni samosprávnych krajov predstavil Martin Bezek z Bratislavského samosprávneho kraja.

Viac fotografií nájdete TU.

Zdroj foto: MAS Vršatec

Prezentácie na stiahnutie:

Úloha, činnosť a ambície NSS MAS - Ing. Andrea Hradiská, PhD.

NSS MAS a LEADER nástrojom CLLD - Petra Šupáková

Leader in the period 2007 - 2013 - Thomas Muller

Funkčné územia a typológia území pre využite integrovaných nástrojov CLLD a ITI - Andrea Hagovská

Implementácia prístupu LEADER na Slovensku, jeho prínos a výzvy do nového obdobia - Ing. Martin Majerech

NSRR a Partnerská dohoda - Ivan Dvorský

Príklady dobrej praxe programovacieho obdobia 2007 - 2013 - Ing. Andrej Milo

Mládežnícka politika - Mgr. Eva Masárová

Mládež ako cieľová skupina pre rozvoj vidieka - Mgr. Marcela Hajtmánková

Predaj z dvora a ekologické poľnohospodárstvo - Zuzana Homolová

Integrovaný Regionálny operačný program 2014 - 2020 - Ing. Elena Chrenková Kušnírová

Integrovaný prístup v IROP - Barbora Mareková

ELARD on the road to the 2014 - 2020 - Petri Rinne

Development of Regions through LEADER - Thomas Muller

Využitie integrovaných nástrojov ITI a CLLD 2014-2020 na úrovni samosprávnych krajov - Ing. Martin Bezek

Možnosti implementace nástoju CLLD a ITI - Ing. Radim Sršeň, PhD.

Zkušenosti 2007-2013 a výhled 2014 - 2020 - Tomáš Šulák

Hodnocení MAS v České republice 2010 - 2012 - Ing. František Winter

Hodnotenie LEADER - Ing. Martin Majerech

Indikátory hodnotenia MAS - doc. Ing. Mária Fáziková, CSc.